Mojsen

Klicka på spelaren för att höra berättelsen om Mojsen

1940 tog Gruvbolaget initiativ att införa en personalmatsal.
Gruvs avdelning 1 skulle ta hand om driften, matlagning och servering i matsalen. En restaurangförening bildades i vilken Gruvs avdelning gick in med den ekonomiska grundplåten. Alla medlemmar uppmanades att teckna andelar om fem kronor styck i restaurangföreningen.
Hösten 1941 togs personalmatsalen i bruk.
 
Anläggningen kompletterades med en stor vilhall med våningssängar. Gruvdoktorn Sundell tog initiativ till vilhallen. Hans bestämda åsikt var att gruvarbetare med tungt jobb under jord skulle vila under middagsrasten.
 
Vilhallen och den erkänt goda husmanskosten gav i vardagligt tal namnet Mojsen. Ett lokalt slanguttryck vid den tiden var att ”moja sig” i vilhallen och att maten var ”mojsigt” läcker.
Anläggningen fick namnet Mojsen.
 
Några år efter gruvans nedläggning invigdes sommaren 2008 i Mojsen ett gruvhistoriskt upplevelsecenter och ett gruvmuseum. Museet illustrerar bland annat gruvarbetets villkor och samhället som växte upp runt gruvan. Det sker i form av tillfälliga och permanenta utställningar.
I anslutning till museet ligger en mindre besöksgruva med miljön och installationer som visar arbetet i en gruva och gruvarbetarens vardag.
 
 
Se mer under: Mojsen gruvcentrum